okunma
Yurtdışında üniversite okuma şartları günümüzde uzun vadeli kariyer planlaması yapan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Erken yaşlardan itibaren yurt dışında eğitim kalitesi yüksek okullarda eğitim almak isteyenleri için birçok alternatif eğitim programı da yer almaktadır. Erasmus gibi değişim programları da aynı zamanda bu konuda belirli bir dönem için de olsa yurt dışındaki anlaşmalı okullarda eğitim ama fırsatı yaratmaktadır.
Yurtdışında eğitim denince akla gelen bir diğer unsur ise dil okullarıdır. Dil eğitimi almak ve ana dili gibi yabancı dil öğrenmek isteyen kişilerin ilkokuldan üniversiteye kadar olan her yaş grubu için dil okulu faaliyetlerine katılmaları mümkündür. Yurt dışında eğitim faaliyetlerine yönelik şu programlar yaygın olarak tercih edilmektedir:
- Work and Study
- Erasmus
- Yurtdışı Dil Okulları
- Lise, Üniversite, Master, Doktora Eğitim Programları vb.
Günümüzde yurtdışı eğitim, staj ve çalışma fırsatları içinde ayrıca AB projeleri de dikkat çekmektedir. Yurtdışında eğitim ve yurt dışında okumak için bu projeler kapsamında da farklı programların tercih edilmesi mümkündür.
Yurtdışında Eğitimin Avantajları Nelerdir?
Yurtdışında okumanın avantajları ve dezavantajları objektif şekilde değerlendirilmelidir. Genel çerçevede incelendiğinde mevcut şartlarda yurtdışında eğitim almak birçok yönden avantajlıdır. Bu avantajların doğru şekilde değerlendirilmesi ve eğitim sürecinde kişinin kariyer planlamasına uygun olarak doğru aktivitelere de katılması gereklidir. Yurtdışı eğitim ve kariyer planlaması konusunda profesyonel yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetlerinin alınması son derece önemlidir.
Yurtdışında eğitimin kapsamına göre farklı avantaj ve dezavantajlardan bahsedilebilir. Yurt dışında örgün eğitim almak veya dil okullarına katılarak elde edilecek avantajlar şunlardır:
- Yabancı dil öğrenilmesi ve gelişimini sağlar,
- Yeni kültürlerle tanışmayı sağlar,
- Dünyayı keşfetme imkanı sağlanır,
- Eğitim alanına göre uzmanlık kazanılır,
- Yurtdışında kariyer fırsatlarının kapılarını aralar,
- Göz dolduran bir CV’ye sahip olunmasını sağlar.
Dezavantajları neredeyse yok denecek kadar az olan bu eğitim programları kapsamında eğitim alınacak ülke ve okulun doğru seçilmesi önemlidir. Sanıldığının aksine yurt dışındaki her eğitim kurumu mükemmel değildir. Bu konuda profesyonel danışmanlık hizmeti almadan ülke ve kurum seçiminde doğru bir strateji izlenmesi gerekmektedir.
Yurtdışına Okumak İçin Nasıl Gidilir?
Yurtdışı eğitim programları yurtdışında okumak isteyenler için bulunmaz fırsattır. Öte yandan yabancı dil becerilerini geliştirmek için bu programları tercih edecek kişilerin yurtdışı dil okulları ile anlaşarak da birçok farklı avantajdan faydalanmaları sağlanmaktadır. Eğitim programları kapsamında burs imkanları ve diğer avantajların da araştırılarak en doğru ülke ve eğitim kurumu tercihlerinin yapılması gerekecektir.
Yurtdışında okumak isteyenlerin gidecekleri ülkenin şartlarına göre okullardan davet veya kabul almaları gerekecektir. Bunun yanı sıra gidecekleri ülkenin belirlediği dil yeterliliklerine sahip olmaları ve eğitim diline göre TOEFL, IELTS gibi uluslararası dil sınavlarından başarılı bir skor elde etmeleri gerekmektedir. Yurtdışında lise, üniversite veya dil okullarında eğitim alacak kişilerin tüm bu şartları sağlamalarına rağmen girmek istedikleri okullar tarafından kabul edilmemeleri de mümkündür. Bunun için aracı kurumlar ve danışmanlık hizmetleri son derece önemlidir.
Yurtdışı Eğitim Fiyatları
En ucuz yurtdışı üniversite eğitimi kapsamında bile mevcut koşullarda Türk öğrenciler için yüksek ücretler gerekebilir. Ancak burs imkanlarının yurtdışında çok daha fazla olması da yurtdışı eğitimi düşünen kişilerin doğru kaynakları araştırmaları gerekliliğini ortaya koyacaktır. Avrupa veya Amerika’da eğitim fırsatlarını değerlendirmek isteyenler için farklı ücretler belirlenmektedir. Bazı kurumlar tarafından okul yurtları, burs imkanları ve diğer destekler sağlandığı için ortalama bir hesaplama yapılması mümkün değildir.
Yurtdışı üniversite fiyatları da belirleyici olacaktır. Yurtdışında eğitim ve yurt dışında okumak için gerekli şartları sağlayan kişilerin yurt dışında maddi burs ve kalacak yer imkanlarına sahip eğitim programları ve eğitim kurumlarını bulması zaman zaman zor olabilmektedir. Bu sorunun aşılması için profesyonel yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetleri alınarak doğru bir planlama yapılabilir.
Yurtdışında Dil Okulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dil okulu ile yurtdışına gitmek isteyenler için birçok farklı eğitim programı bulunmaktadır. Hemen hemen her yaş grubundan kişinin yurtdışında dil okullarına giderek yabancı dil becerilerini geliştirmeleri mümkündür. Her mezuniyet ve sosyal statüye sahip kişi bu okulları tercih edebilirler.
Yurtdışında dil okulu seçerken bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Yurtdışı dil okulu seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır;
- Dil okulunun bulunduğu ülke ve şehrin seçilmesi,
- Dil okulunun sosyal imkaları,
- Eğitim başarısı,
- Referanslar,
- Kurs çeşitleri,
- Kurumsal yapıya sahip olması ve akreditasyonlar vb.
Türkiye veya yurt dışı merkezli kurumsal dil okullarının tercih edilmesi dil okulu kapsamında elde edilecek faydaların en üst düzeye çıkmasını sağlayacaktır.
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Hangi Şartlar Gerekir?
Türkiye’de üniversite kazanıp yurtdışında okumak ülkeler ve üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalara bağlı olarak mümkündür. Bu kapsamda üniversite tercih edecek kişilerin üniversitenin bulunduğu ülke ve şehir şartlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Üniversite eğitimi sonrasında kariyer fırsatlarına da sahip olan ve sosyal imkanlarıyla da öğrencilere katkı sağlayacak eğitim kurumlarının tercih edilmesi gerekmektedir.
Yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin şu şartları sağlanması gereklidir:
- Lise diplomasına sahip olmak,
- Dil yeterlilik şartlarını sağlamak (TOEFL, IELTS vb.),
- Finansal yeterlilik,
- Vize şartlarının karşılanması vb.
Gidilecek ülke ve üniversitelerin belirlediği şartlara göre kişilerin yurtdışında üniversite eğitimi almaları mümkündür. Bunun için yurtdışı eğitim danışmanlık hizmeti veren kurumlardan profesyonel yardım alınması son derece önemlidir.
Yurtdışı Yüksek Lisans ve Master Eğitimi
Yurtdışında yüksek lisans şartları Türkiye’deki üniversiteler ile benzerlik göstermektedir. Aranan en temel şart ise bir lisans programından mezun olmuş olmak ve iyi bir ortalama yapmaktır. Kabul sürecini kolaylaştırmak için diğer şartların da karşılanması gerekecektir. Günümüzde master programları kapsamında birçok üniversite tarafından ayrıca burs ve yurt imkanları da sağlanmaktadır.
Yurtdışı Work and Study Programlarına Katılmak
Work and Study ülkeleri arasında yer alan Malta, İrlanda, Yeni Zelanda, Avustralya ve Dubai gibi ülkelerde öğrencilerin hem iş imkanlarından yararlanması hem de eğitimlerine devam etmeleri sağlanmaktadır. Eğitim alınmak istenen ülkede hem çalışma hem de eğitim vizesi alarak bu kişilerin yaşamaları için uzman kuruluşlardan destek alınması gerekecektir. Çeşitli eğitim ve çalışma programları ile birçok kişinin yurt dışında okuyup çalışmak için farklı alternatifleri değerlendirmeleri de mümkündür.
Liseyi Yurtdışında Okumak İçin Ne Yapmalıyım?
Yurtdışında lise okumak isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı bir programa katılmaları önemlidir. Lise veya üniversite eğitimlerinde denklik şartlarının sağlanması son derece önemlidir. Bunun için eğitimine yurtdışında devam edecek kişilerin mutlaka denklik kriterlerini incelemeleri tavsiye edilir.
Lise değişim programları kapsamında öğrencilerin belirli dönemler için yurt dışında eğitimlerini devam ettirme imkanları da sunulmaktadır. Bu sayede yurtdışı eğitim ve yurtdışında okumak için birçok farklı kurumla ortak hareket edilebilir.