okunma
Genelde Avrupa’daki üniversiteler tarafından sınavsız öğrenci kabul edilmektedir. Bunun için öğrencilerin başarılı bir lise mezuniyet notuna ve yabancı dil bilgisine sahip olması istenebilir.
Türkiye’de öğrencilerin büyük bölümü yurtdışı eğitim ve kariyer fırsatlarını değerlendirmektedir. Bu kapsamda yurtdışı danışmanlık hizmetlerinden yararlanarak kişilerin doğru bir planlama yaparak yurtdışında üniversite okumak için gerekli süreci başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekecektir.
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Ne Yapmalıyım?
30 yaşından sonra yurtdışında üniversite okumak mümkün olduğu gibi lise eğitiminin tamamlanmasının ardından birçok farklı üniversite bölümüne yurtdışında kayıt olmak mümkündür. yurtdışında üniversite okumak için en temel şart elbette iyi bir dereceye sahip lise diplomasına sahip olmaktır. Bunun yanı sıra ilgili üniversitelerin online başvuru formlarının doldurularak başvuru döneminde başvurunun iletilmesi gerekmektedir.
Yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin karşısına kısaca şu süreç çıkacaktır:
- Liseden mezun olmak ve iyi bir diploma puanına sahip olmak,
- Başvuru tarihleri içinde üniversitenin ilgili bölümüne online başvuru yapmak,
- TOFL, IELTS, YDS gibi temel dil sınavlarından yeterli puanı almak,
- Üniversitenin istediği diğer sınavlardan başarılı olmak,
- Motivasyon mektubu hazırlamak,
- Vize, konaklama, burs ve bütçe planlamasını yapmak vb.
Yurtdışında üniversite okumak isteyen kişilerin bu süreçlerin tamamını uzman bir yurtdışı eğitim danışmanlık firması ile yürüterek sürecin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Hangi Ülkede Üniversiteler Ücretsiz?
Yurtdışında ücretsiz üniversite nasıl okunur sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere birçok resmi kurum ve kuruluş tarafından devlet bursu ve yurtdışı eğitim programları sunulmaktadır. Bu programlara katılarak ücretsiz bir şekilde yurtdışı eğitimi alınabilir. Buna ek olarak özel büyük şirketlerden, derneklerden veya vakıflardan da burs alarak kişilerin yurtdışında üniversite eğitimlerini en az maliyet ile tamamlamaları mümkündür.
Yurtdışında ücretsiz olarak üniversite okumak için şu tür seçenekler değerlendirilebilir:
- Devlet kurumları burs ve eğitim programları,
- Uluslararası AB, BM eğitim projeleri,
- Özel kurum ve kuruluş bursları,
- Üniversite davetleri ve bursları vb.
Günümüzde alternatif birçok eğitim programı kapsamında özellikle 25 yaş ve altında birçok genç için yurtdışı eğitim fırsatları sunulmaktadır. Bu fırsatları değerlendirerek kişilerin yurtdışında üniversite eğitimlerini en düşük maliyetler ile tamamlamaları mümkündür.
Bir Üniversite Öğrencisi yurtdışına Nasıl Gider?
Türkiye’deki yurtdışı bağlantılı üniversiteler sayesinde öğrencilerin mezuniyet sonrasında veya eğitim süreci içinde değişim programları ile yurtdışında da eğitimlerine devam etmeleri sağlanmaktadır. Devlet ve özel üniversiteler bünyesinde ayrıca üniversite öğrencileri için bazı değişim programları ile yurtdışında üniversite okuma olanakları sağlanmaktadır.
Üniversite öğrencisinin yurtdışına gitmesi ve yurtdışında eğitim alması için başlıca eğitim programları arasında şunlar yer almaktadır:
- Erasmus,
- Dil okulu eğitim faaliyetleri,
- Work and Travel vb.
Üniversite öğrencilerine yönelik ayrıca birçok bakanlıklar ve ESC gibi Avrupa Birliği projeleri kapsamında yurtdışına çıkmaları sağlanabilmektedir. yurtdışında üniversite okumak için birçok farklı eğitim programından yararlanarak yeni kariyer fırsatlarının elde edilmesi mümkündür.
Yurtdışında Üniversite Okuma Şartları Nelerdir?
Yurtdışında üniversite okuma şartları eğitim alınmak istenen üniversiteye göre farklılık göstermektedir. yurtdışındaki üniversitelerin öğrenci kabul şartları Türkiye’dekinden oldukça farklıdır. Çoğu sınavsız olarak lise mezuniyeti veya yetenek odaklı olarak kendi bünyesinde gerçekleştirecekleri bölüm sınavları ile öğrenci kabul etmektedir. yurtdışındaki bir üniversitede eğitim almak isteyenlerin bu şartları sağlamaları gerekmektedir.
Yurtdışında üniversite okumak isteyenlerde kısaca şu şartlar aranacaktır:
- Denkliği bulunan liselerden mezun olmak,
- Referans ve motivasyon mektuplarının hazırlanması,
- Yabancı dil yeterlilik puanları vb.
Yurtdışındaki üniversitelerden kabul almak için ayrıca yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetleri veren kurumlardan profesyonel destek almak da önemlidir. Bu kurumlar tarafından süreç hakkında sağlanacak destek ile çok daha başarılı şekilde öğrenci kabulüne ilişkin işlem gerçekleştirilebilmektedir.
Yurtdışı Üniversite Başvuruları Nasıl Yapılır?
Yurtdışı üniversite başvuruları her yıl güz ve bahar dönemi gibi üniversitelerin kendileri tarafından belirlenecek akademik takvimlerine göre yapılabilmektedir. Başvuru için gerekli şartları sağlayan öğrencilerin bu tarihler içinde online olarak ön başvurularını tamamlamaları ve sonrasında ön başvuruları kabul edilen öğrencilerin kalan işlemleri tamamlamak için gerekli kayıt işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Başvuru süreci Türkiye’deki üniversitelerde olduğu gibi benzer süreçleri kapsamaktadır. Ancak yurtdışında eğitim almak istediğiniz ülkenin ve üniversitenin belirlemiş olduğu temel şartlara göre başvuru sürecinde farklılıklar görülebilir. Başvuruların alındığı tarihlerde mezuniyet şartlarını sağlayan ve denkliği olan öğrencilerin söz konusu üniversitelere başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Yurtdışında Üniversite Eğitimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurtdışında burslu üniversite okumak herkesin hayalidir. Bu nedenle öncelikle uygun bir bur programını araştırmak ve ondan sonra üniversite tercihinde bulunmak önemli bir faktör olacaktır. yurtdışı üniversite eğitimi almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken başlıca unsurlar kısaca şöyle sıralanabilir:
- Üniversitenin ve bölümün eğitim kalitesinin araştırılması,
- Burs imkanlarının belirlenmesi,
- Üniversite ve şehrin sosyal imkanlarının araştırılması,
- Yabancı öğrencilerin ülkedeki durumu hakkında bilgi almak,
- Konaklama ve ulaşım seçeneklerini araştırmak vb.
Yurtdışında üniversite için değil, aynı zamanda diğer tüm eğitim veya kariyer fırsatları için de benzer kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Sanıldığının aksine yurtdışındaki tüm üniversiteler iyi bir eğitim kalitesine sahip değildir. Bu nedenle üniversitelerin eğitim kalitesinin de mutlaka araştırılması önerilmektedir.
YKS Puanı ile yurtdışında Okumak Mümkün Mü?
YKS puanı ile yurtdışında okumak için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bazı ülkelerdeki üniversiteler tarafından ulusal üniversite kabul sınavlarından yeterli puanı almış olma şartları da aranmaktadır. Ancak geneli bu tür şartlar yerine sınavsız öğrenci kabulüne ilişkin koşulları uygulamaktadır.
Her geçen gün YKS ile öğrenci kabul eden üniversite sayısı da artmaktadır. Almanya, Fransa, Finlandiya, Kazakistan gibi ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar ile buradaki Türk okullarda veya yerel eğitim kurumlarında eğitim alınması sağlanmaktadır. Ancak sadece YKS puanı yeterli olmayabilir. Bu nedenle başvuru yapılacak üniversite tarafından belirlenecek tüm şartların sağlanması gerekmektedir.
Yurtdışında Üniversite Eğitimi Kaç Yıl?
Yurtdışında üniversite eğitimi başvuru yapılacak programlara göre değişmektedir. Birçok ülke tarafından üniversite programlarında genelde lisans eğitimleri için 4 yıl uygulanmaktadır. Bazı bölümlerde 5 yıl gibi süreler de görülmektedir. Öte yandan yüksek lisans veya doktora eğitimlerinde ise 2 yıl gibi temel süreler görülmektedir.
Avrupa ülkelerinde genelde üniversite lisans eğitimlerinin süresi 3 yıl olarak görülmektedir. Mühendislik bölümlerinde ise bu süreler 4 yıl olarak görülmektedir. Başvuru yapılacak üniversitenin belirlediği kriterler ve ülke şartlarına göre bu süreler değişiklik gösterecektir. yurtdışında üniversite okumak için bölüm araştırmasının da iyi yapılması gerekir.