Yurtdışına Nasıl Gidilir? Bilmeniz Gereken Her şey
Yurtdışına gitmek istiyorum diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle gelecek için iyi bir kariyer planı hazırlamak isteyenler eğitim planlamasını erken yaşlardan itibaren yurtdışı odaklı yapmaktadır. Birçok kişi için imkansız gibi görünse de günümüzde hem ulusal hem de uluslararası pek çok yurtdışı eğitim programı ve projeler öğrencilerin yurt dışında okumalarına imkan vermektedir. Bu yöntemleri kullanarak masrafların tümünün veya bir kısmının da karşılanması mümkündür.

Eğitim fırsatlarını değerlendirmek için yurtdışına birçok farklı yöntem ile gidilebilir.

  • Erasmus
  • Work and Study
  • Dil okulu,
  • AB – MEB eğitim gönüllülük projeleri vb. 

Yurtdışında lise okumak veya üniversite lisans veya lisansüstü eğitim programlarına katılmak için uzman bir yurtdışı eğitim danışmanlık firmasından destek almak da önemlidir. Yurtdışına gitmek için öncelikle kurumlar ile iletişime geçmek ve online başvuru adımlarını izlemek gerekiyor. Yurt dışında faaliyet gösteren bir eğitim kuruluşundan kabul aldıktan sonra vize, konaklama, ulaşım ve bütçe hesaplamalarının yapılması gerekecektir. Vize alma süreci öğrenciler için çok daha kolay bir şekilde işler. 

Yurtdışına hangi eğitim türü kapsamında çıkmak istiyorsanız o kapsamda kurumlar tarafından sizden farklı koşulları sağlamanız istenecektir. Bu nedenle yurtdışına çıkacağınız eğitim programını ve kurumu detaylıca araştırmak önemli bir faktördür. 

Yurtdışına Nasıl Gidebilirim?

Yurtdışında çalışmak ya da eğitim almak için birçok farklı program bulunuyor. Türkiye’nin özellikle Avrupa ülkeleri olan ikili ilişkileri ve AB üyelik süreci kapsamında eğitim olanakları da oldukça gelişmiştir. Son yıllarda Türk vatandaşlarının özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşadıkları çeşitli vize ve kabul sorunları ise dikkat çekicidir. Bu tür sorunlarla karşılamamak için yurt dışına gitmek isteyen öğrencilerin mutlaka hangi program ile yurtdışına çıkacaklarsa ona uygun şekilde tüm detayları öğrenmeleri ve koşuları sağladıklarından emin olmaları gerekmektedir. 

Yurtdışında eğitim almak isteyenler ile çalışmak isteyenlerin çıkış prosedürleri de değişecektir. Üniversite, master, doktora veya lise ya da dil okulu ile yurt dışına çıkacak bir kişi için süreç kısaca şu şekilde işleyecektir:

  • İlgili eğitim kurumuna online başvurunun iletilmesi,
  • Kabul sonrası vize işlemleri için gerekli evrakın hazırlanması,
  • Gidilecek ülkenin diplomatik temsilciliklerinden randevu alınması,
  • Aracı kurumlar veya şahsen vize başvurusunun yapılması,
  • Vize onayı sonrasında kayıt süreci için ilgili eğitim kurumunun istediği evrakın teslim edilmesi,
  • Yurtdışında barınma ve ulaşım sorunlarının çözülmesi,
  • Eğitim süresine göre bütçe planlamasının yapılarak yurtdışına çıkışın başlatılması. 

Takip edilecek bu süreç içinde her bir adım kendi içinde farklı başlıklar altında incelenebilmektedir. Bu nedenle süreç hakkında detaylı bilgi edinmek ve uzman bir yurtdışı eğitim danışmanından hizmet almak herhangi bir sorun yaşanmaması açısından önemlidir. 

Yurtdışına Nasıl Çıkabilirim?

En ucuz yurtdışına nasıl gidilir sorusuna yanıt arayan birçok öğrenci için günümüzde pek çok alternatif bulunmaktadır. Bu alternatiflerden yararlanarak sürecin çok daha hızlı ve ekonomik şekilde tamamlanması sağlanır. Yurtdışı eğitim masraflarını yeterli şekilde karşılayamayacak kişiler için özellikle burs imkanları ve hem çalışma hem de eğitim olanakları sunan farklı programlar yer almaktadır. Kabul aldığınız üniversite veya eğitim kurumunun da sahip olduğu burs olanaklarını değerlendirerek bu masrafların karşılanmasına yönelik atılımlar gerçekleştirmeniz de mümkündür. 

Yurtdışına en kolay şekilde çıkmak ve bir yandan çalıp bir yandan okumak için work and study kapsamında farklı programlarından yararlanmanız mümkündür. Eğer sadece çalışmak için yurt dışına gitmek istiyorsanız süreç sizin için biraz daha karmaşık ve zor olabilir. Öncelikle yurtdışında çalışacağınız veya eğitim alacağınız kurumdan davet/onay almanız gerekmektedir. Bu onay sonrasında vize işlemlerini konsolosluklar üzerinden tamamladıktan sonra yurtdışına çıkış işlemleri başlatılabilir. 

Yurtdışına Çıkmak İçin Gerekenler 

Yurtdışına yerleşmek veya turistik amaçlı olarak çıkmak için farklı kriterlerin sağlanması gerekiyor. Bu koşullar arasında en önemlisi vize alma süreci olacaktır. Buna ek olarak yurt dışına çıkmak için gerekli başlıca belgeler ve koşullar ise kısaca şunlardır:

  • Geçerliliği bulunan bir pasaporta sahip olmak,
  • Yurtdışına çıkış nedenine uygun şekilde vize başvurusunda bulunmak,
  • Kısa süreli seyahatlerde bilet ve otel rezervasyonu, uzun süreli kalacak kişiler için konaklanacak yer bilgisi ve eğitim/iş detayları,
  • Sağlık koşullarının sağlanması (aşılar, sağlık raporu vb.),
  • Banka hesaplarında yeterli paranın bulunması vb. 

Yurtdışına gidilecek ülkelere göre seyahat edecek veya yerleşecek kişilerden talep edilen koşullar da değişecektir. Bu nedenle yurtdışına çıkış nedeninin net bir şekilde belirlenmesi ve buna göre vize sürecinin tamamlanması en önemli unsur olarak değerlendirilmektedir. Yurtdışına gitmek isteyen herkesin sorunsuz olarak sürecin tamamlanmasını sağlaması adına aracı kuruluşlardan da yardım alması önemli bir etken olacaktır.  

Yurtdışına Nasıl Giderim? 

Beş parasız yurtdışına gitmek mümkün olmayacağı için öncelikle yurt dışına rahatça gidip gelebileceğiniz, barına bileceğiniz ve kalacağınız süreye göre hesaplanan bir günlük harcama seviyesinde bir birime sahip olmanız gerekmektedir. Bütçeyi ayarladıktan sonra ilk iş gidilecek ülke ve şehrin koşullarına uygun olarak gerekli kabul şartları sağlanmalıdır. Bu şartlar arasında, örneğin eğitim için bir üniversiteye kaydolmak isteyen kişinin öncelikle ilgili bölümden kabul alması gerekmektedir. Kabul işlemlerinin ardından kalacak yerin belirlenmesi ve masrafların karşılanacağına dair taahhütlerin oluşturulması gerekmektedir. 

Vize süreci yurtdışına çıkışın en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Hangi amaçla yurt dışına çıkılacaksa buna uygun şekilde vize sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Günümüzde yurt dışı hayali taşıyan birçok kişinin tek bir yöntem ile yurtdışına çıkmadığı bilinmektedir. Vize süresinin belirlenmesinde bile çıkış amacı etkili olacaktır. 

Yurtdışına Çıkmak

İlk kez yurtdışına çıkmak üzere olan kişilerin bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamaları için birçok unsura dikkat etmesi gerekiyor. Yurt dışına çıkmak sanıldığının aksine oldukça kolaydır. En basit yöntemlerden biri dil okulları aracılığıyla çıkmak veya diğer eğitim seçeneklerinden faydalanmak olacaktır. Yurtdışında ilk defa çıkan kişilere tavsiyelerden bazıları şunlardır:

  • Her aşamada kendinize güvenin,
  • Gidiş amacına göre ülke ve şehir tercihini yapın,
  • Vize sürecini tüm detayları ile önceden araştırın, gerekirse profesyonel danışmanlık hizmeti alın,
  • Yol planını iyi ayarlayın,
  • Gitmeden önce adresleri öğrenin ve ulaşım seçeneklerini araştırın,
  • Eğitim için yurtdışına gidilecekse doğru kurumu seçtiğinizden emin olun, 
  • Pasaportunuzu asla yanınızdan ayırmayın. 

İlk defa yurtdışına çıkacak kişilerin daha pek çok konuda dikkatli olması gerekiyor. Yurt dışına çıkış sürecinde olası sorunlarla karşılaşmamak adına yurtdışı danışmanlık hizmeti veren kurumlar ile çalışmak önemli faydalar sağlayacaktır. Yurtdışına çıkışta en önemli unsur hangi amaçla yurtdışına gidiliyorsa buna uygun şekilde bir yöntem izlenmesidir. 

Yurtdışı Eğitim Programları Nelerdir? 

Yurtdışı eğitim programları ile akademik veya mesleki kariyer hedeflerini gerçekleştirmek isteyen öğrencilere farklı alternatifler sunulmaktadır. Bu programlar arasında en bilinen ve yaygın olarak tercih edileni Erasmus ile öğrenci değişimidir. Belirli bir dönem için yurt dışında üniversiteniz ile anlaşması bulunan üniversitelerde eğitim almanız mümkündür.

Yurtdışında eğitim denince akla ilk olarak üniversite, yüksek lisans/master ve doktora gelse de ortaöğretim (lise) programları da son dönemde ilgi görmektedir. 

  • Erasmus gibi öğrenci değişim programları,
  • Eğitsel yurtdışı gezileri,
  • Yurtdışı dil okulu,
  • Master – doktora programları,
  • AB eğitim projeleri,
  • MEB – YÖK gibi kurumların yurt dışı bursları vb. 

Ulusal ve uluslararası birçok farklı yurtdışı eğitim programı tercih edilebilir. Her bir program kapsamında farklı koşullar aranacaktır. İlk yapılması gereken ise katılacağınız eğitim programını belirledikten sonra ilgili kurumun Türkiye’de ve uluslararası denkliğinin olmasıdır. Denklik sorunu yaşanmaması ve doğru bir yurtdışı eğitim planlamasının yapılması için uzman desteğine ihtiyaç duyulabilir.  

Yurtdışına Çıkmak İçin Ne Kadar Para Gerekli?

Param yok yurtdışına nasıl giderim diyenler için günümüzde birçok farklı yurt dışı eğitim, staj ve çalışma programı sunuluyor. Yurtdışına çıkmanın en kolay yöntemlerinden biri Avrupa Gönüllük Hizmeti gibi proje bazlı seçeneklerin değerlendirilmesi olacaktır. Buna ek olarak eğitim amaçlı çıkmak isteyenlerin burs ve sponsor seçeneklerini değerlendirmeleri de mümkündür. 

ABD ve birçok Avrupa ülkesi tarafından turistik veya diğer amaçlarla ülkeye giriş yapacak yabancıların hesaplarında farklı miktarda para olması istenmektedir. Mevcut piyasa koşullarına ve döviz kuruna göre değişse de ortalama 25.000 – 10.000 euro arasında bir gelire sahip olunduğuna dair beyan verilmesi gerekebilir. Bu oranlar elbette yurtdışına çıkış amacına göre değişecektir. Fakat en az gidiş – dönüş uçak bileti almaya ve kalınacak sürelerde barınma gibi temel ihtiyaçları karşılanmasını sağlayacak miktarda bir paranın bankada bulunması gerekmektedir.  

Ücretsiz Yurtdışına Nasıl Gidilir? 

Yurtdışı gönüllülük projeleri ve yurt dışına öğrenci gönderen kuruluşlar sayesinde birçok kişinin yurtdışına çıkma hayalleri gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda tercih edeceğiniz yurt dışı programının şartlarına göre tüm koşulların sağlanması gerekmektedir. COVİD – 19 salgını, politik gerilimler ve diğer unsurlar nedeniyle gününüzde bu tür programların da sayısında azalma olduğu görülüyor. 

Hangi program olduğu fark etmeksizin yurtdışına çıkmak için belirli bir miktar birikim gerekecektir. Tüm harcamalar tercih edeceğiniz yurtdışı programı kapsamında karşılanıyor olsa bile başlangıç aşamasında ödeme almanız çoğu zaman zor olacağı için ilk harcamaları kendi cebinizden yapmanız gerekebilir. 

Öğrenciyim Yurtdışına Nasıl Gidebilirim? 

Yurtdışına gitme yolları arasında birçok farklı seçenek bulunuyor. Öğrenciler için başlıca ulusal ve uluslararası eğitim programları en basit yöntemler arasında yer almaktadır. Öte yandan erken yaşlardan itibaren çocuklarının yurt dışında eğitim almalarını sağlamak isteyen ebeveynler ise dil okulu programlarını çok sık tercih etmektedir. Sömestr veya yaz tatillerinde yurtdışı dil okulu ile lise veya daha küçük yaş grubu öğrenciler için dil okulu programları tercih edilerek kolay bir şekilde çıkış işlemleri tamamlanabilir. 

Öğrenciyken yurtdışına çıkmak için ayrıca üniversite öğrencileri için Erasmus en bilinen yöntemdir. Öte yanan Milliği Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan YLSY bursu da yurt dışı eğitim fırsatlarının değerlendirilmesi açısında önemli bir seçenektir. 

Yurtdışına Çalışmaya Nasıl Gidilir? 

Yurtdışında çalışmak isteyenler için de farklı türden programlar bulunmaktadır. Hem eğitim fırsatları hem de çalışma imkanı için work and study gibi programlar yaygın olarak tercih ediliyor. Work and travel de bu kapsamda yurtdışına gitmek isteyen kişiler için sunulan seçenekler arasında. İyi bir yurt dışı planlaması ve kariyer fırsatları için profesyonel destek almak oldukça önemlidir. 

Bu içeriğe tepki ver