okunma
Yurtdışında birçok üniversitenin master programı aktif olarak öğrenci kabul etmektedir. Ancak üniversitelerin öğrenci kabul şartları birçok farklı değişkene bağlıdır.
Yurtdışı eğitim danışmanlık faaliyetleri kapsamında master ve MBA eğitimi için farklı eğitim programlarına yer verilmektedir. Genelde üniversiteler tarafından istenen temel şart öğrencilerin lisans mezuniyet not ortalamasının yeterli düzeyde olmasıdır. Bu kabul şartının yanı sıra öğrencilerin uluslararası geçerliliğe sahip yabancı dil sınavlarından da başarılı olmaları istenebilir. Yurt dışında yüksek lisans ve master eğitimi almak isteyenlerin profesyonel bir yurtdışı eğitim ve danışmanlık uzmanları ile görüşerek sürecin çok daha hızlı bir şekilde tamamlanması sağlanabilir.
Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Ne Gerekli?
Yurtdışında yüksek lisans yapma şartları başvuru yapılacak üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle öncelikli olarak kişilerin yurt dışında eğitim almak istedikleri üniversiteleri belirlemeleri gerekmektedir. Ardından ilgili bölümlerin yüksek lisans programlarında yabancı öğrenci kabulüne ilişkin detayların belirlenmesi gerekecektir.
Yurtdışında yüksek lisans programlarına kayıt için gerekli başlıca şartlar ise kısaca şunlardır:
- Lisans mezuniyet not ortalamasının yeterli olması (GPA),
- Alınan dersler ve denklik şartlarının sağlanması,
- Alınan akademik veya mesleki başarılar,
- IELTS, TOFL gibi sınavlardan elde edilen skorlar,
- GMAT ve GRE gibi bölümlere göre değişmekle birlikte sınav sonuçlarının elde edilmesi,
- Eğitim maliyetlerinin karşılanacağına dair sponsor desteği,
- Niyet ve referans mektupları vb.
Başvuru şartlarını sağlayan kişilerin ilgili bölümlerde yüksek lisans yapmaları için farklı özel şartları da karşılamaları gerekebilir. Bu nedenle başvuru öncesinde tüm detayların öğrenilmesi ve ülkelerin de eğitim amaçlı gelecek kişileri kabul için aradığı şartların karşılanması gerekir. Tüm bu karmaşık süreçlerin uzman bir yurtdışı danışmanlık servisi ile yürütülerek sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür.
Türkiye’de Yapılan Yüksek Lisans Yurtdışında Geçerli Mi?
Türkiye’de yurtdışı denkliği olan üniversiteler bünyesinde lisans veya yüksek lisans yapan kişilerin mezuniyet sonrasında yurtdışında da geçerlilik elde etmeleri mümkündür. Ancak yurt dışında her yerde bu belgeler geçerli olmayacaktır. Yurtdışında da geçerliliği olan bir diploma sahibi olmak ve yurtdışında kariyer fırsatları elde etmek için yurt dışı yüksek lisans eğitim fırsatlarının araştırılması çok daha akıllıca bir seçenek olacaktır.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi ile hem Türkiye’de hem de tüm dünyada kariyer fırsatı elde edilmesi mümkündür. Ancak eğitim almak istediğiniz üniversitenin denklik şartlarını araştırmanız ve buna göre üniversite bölümlerini tercih etmeniz önerilmektedir. Denkliği bulunmayan üniversitelerden mezun olacak kişiler hedefledikleri kariyer olanaklarına ulaşmakta güçlük çekeceklerdir.
Yurtdışında Master Yapınca Ne Olur?
Yurtdışında master yapmak birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlardan ilk akla geleni ise kişilerin yurtdışında da iyi bir kariyer fırsatı elde etmeleridir. Ayrıca tercih edilecek üniversitelere göre değişmekle beraber yurt dışındaki üniversiteler daha nitelikli ve kaliteli bir eğitim fırsatı sunduğu için yüksek lisans sonrasında Türkiye’ye geldikten sonra da iyi bir maaş ile iş bulma imkanı sağlanabilir.
Yurtdışında yüksek lisans yaparak tüm dünyada kariyer fırsatlarının açık hale gelmesi de sağlanabilir. Sadece master eğitimi ile değil, aynı zamanda lisans eğitimi veya yurtdışı dil okullarıyla bile benzer avantajların elde edilmesi mümkündür. Bu kapsamda sizin için en iyi yurt dışı eğitim planlamasını ve danışmanlığını sağlayacak kurumsal yurt dışı eğitim danışmanlık firmalarından destek alarak sürecin hedefleriniz doğrultusunda başarı ile gerçekleştirilmesi mümkündür.
Yurtdışında Yüksek Lisans Yapma Şartları Nelerdir?
Yurtdışı yüksek lisans yapma şartları arasında ilk olarak mezun olunan lisans bölümünün uygunluğu ve mezuniyet not ortalamasının yeterli olmasıdır. Bunun yanı sıra her üniversitenin bölümü tarafından farklı şartlar aranacaktır. Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerin yüksek lisans programlarına öğrenci kabulüne ilişkin Türkiye’den çok daha farklı şartlar aranmaktadır. Bu nedenle belirlenen bu şartlara göre başvuruların yapılması gerekmektedir. Yurt dışında yüksek lisans ve master programları kapsamında öğrenci kabulüne dair her üniversitenin farklı şartları olacağı için önceden başvuru sürecine dair detayların belirlenmesi gerekmektedir.
Yurtdışında Yüksek Lisans ve Master Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurtdışı yüksek lisans başvuruları belirli tarihlerde yapılmaktadır. Öğrencilerin ilk olarak online kanallar üzerinden yüksek lisans başvurularını yapmaları gerekmektedir. Ön başvuru sonrasında kabul için yeterli şartları sağladığı görülen öğrenciler kayıt işlemleri için gerekli diğer adımları takip edebilirler.
Yüksek lisans programlarına yurt dışından kabul alan öğrencilerden talep edilen belgeler genelde şu şekildedir:
- Başvuru formu ve belgeler,
- Pasaport fotokopisi,
- Lisans diploması ve transkript,
- CV, referans ve motivasyon mektupları,
- Uluslararası sınav başarı puanları vb.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak isteyenlerin üniversiteler tarafından talep edilen başvuru şartlarını taşımaları halinde ilgili belgeler ile başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir.
Yurtdışında Ücretsiz Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yurtdışında ücretsiz yüksek lisans yapmak mümkündür. Ancak bunun için öğrencilerin ciddi bir mesai harcamaları ve burs olanaklarını araştırmaları gerekmektedir. Öte yandan lisans eğitimini başarılı şekilde tamamlamak da bu olanaklardan yararlanma şansını artıracaktır.
Yurtdışında master programlarına kayıt olmak isteyen öğrenciler ilk olarak devlet burslarını araştırabilirler. Devlet burslarının yanı sıra özel kurumlar ve mahalli idarelerin de bursları incelenebilir. Yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak bu aşamada ciddi bir fayda sağlayacaktır. Sadece yurt içindeki değil, aynı zamanda yurt dışındaki burs imkanları da bu sayede bulabilecektir. Yurtdışında okuma maliyetlerini en aza indirmek için burs ve sponsor bulma süreçlerinin yapılması gerekecektir.
2 Ortalama ile Yurtdışında Yüksek Lisans Yapılır Mı?
2 ortalama il yurtdışında yüksek lisans yapmak her ne kadar mümkün olsa da birçok üniversite tarafından en az 2.5 ortalama istenmektedir. Yurt dışında denkliği bulunan üniversitelerin master programları için öğrenci kabulüne ilişkin koşulları karşılaştırarak başarı puanlarınıza göre en uygun üniversite ve bölümü tercih edebilirsiniz. Türkiye’de denkliği olan üniversiteler için lisans mezuniyetinizin not ortalamasına göre yurt dışı master programlarına kayıt olabilirsiniz. Düşük not ortalamasına sahip kişilerin de kabul edileceği yüksek lisans programları olmasına rağmen çoğunluğu yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri söz konusu programlara tercih edeceklerdir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Ücretli Mi?
Yurtdışı yüksek lisans ücretleri üniversitelere göre değişmektedir. Gidilecek ülke, şehir, üniversite, bölüm ve konaklama gibi temel birçok unsur bu fiyatların belirlenmesinde etkilidir. Öte yandan mevcut döviz kuru da yurt dışında eğitim almak isteyenler için ücretlerin değişiklik göstermesine neden olmaktadır.
Yurtdışında yüksek lisans programlarına kayıt olacak kişilerin üniversitelerin politikalarına göre ödeyecekleri dönemlik ve yıllık ücretler değişir. En uygun bütçe planlaması ile tercih edebileceğiniz ve burs olanaklarından da yararlanabileceğiniz yurt dışı yüksek lisans ve master programları için yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak mümkündür.