Lise öğrencilerine yönelik sadece belirli dönemler için veya tüm lise hayatı boyunca yararlanabilecekleri farklı yurt dışı eğitim programları bulunmaktadır. Bu sayede eğitim kariyer hedeflerine göre öğrencilerin en doğru ülke, şehir ve okulu seçerek yurtdışında lise eğitimi ve sonrasında üniversite seçeneklerini de değerlendirmeleri mümkündür. Yurtdışında lise eğitimi ve okumak için belirli şartların sağlanması gerekecektir. Her eğitim programında olduğu gibi yurtdışı lise eğitim programları kapsamında farklı şartlar aranabilir.
Lise Öğrencisi Yurtdışında Nasıl Okuyabilir?
Lise değişim programı kapsamında Türk öğrencilerin yurtdışında anlaşmalı okullarda eğitim hayatlarına devam etmeleri mümkündür. Bu değişim programlarının yanı sıra değişim öğrencisi olarak değil, aynı zamanda lise hayatı boyunca gerekli şartların sağlanması ile yurt dışında okuma fırsatı da sağlanmaktadır.
Ülkemizde Milliği Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylı bazı lise değişim programları yer almaktadır. Öte yandan zaman zaman AB destekli projeler ile lise öğrencileri arasında değişim uygulamalarına yer verilmektedir. Bu programlar kapsamında yer alan şartlara göre öğrencilerin lise eğitimi almak için belirlenen şartları taşımaları gerekecektir. Not ortalaması, sınav puanları, yabancı dil becerileri gibi temel şartlar bu kapsamda sayılabilir.
Yurtdışında Burslu Lise Okumak İçin Ne Yapılması Gerekir?
Yurtdışı lise burs sınavları ile doğrudan eğitim alınmak istenen okullara başvuru yapılabilir. Yurt dışında önde gelen ortaöğretim kurumları tarafından ulusal veya uluslararası gerçekleştirilen sınavlar ile burslu ve yatılı olarak özellikle başarılı öğrencilerin eğitim programlarından yararlanmaları mümkündür.
Yurtdışında burslu bir şekilde okumak için şu tür adımların izlenmesi gerecektir:
- Ön başvuru koşullarının ve sınav başarısının sağlanması,
- Yabancı dil yeterliliğinin ispat edilmesi,
- Not ortalamasının yeterli olması,
- Burs programına uygunluk vb.
Sadece yurtdışındaki kurumlar tarafından değil, aynı zamanda yurt içinde de farklı özel ve kamu kurumları tarafından yurtdışı öğrenci bursları sağlanmaktadır. Burs verecek kurumun belirlemiş olduğu şartları sağlayarak yurt dışı eğitim programı boyunca burs imkanalarından da yararlanma fırsatı sunulacaktır.
Liseyi Yurtdışında Okumak İçin Hangi Sınava Girilir?
Yurtdışı lise eğitimi MEB bünyesinde düzenlenecek ulusal sınavlar ile mümkün olabilir. Çeşitli yurt dışı eğitim programlarının yer aldığı bu projeler kapsamında başta yabancı dil sınavları olmak üzere farklı diğer sınav ve mülakat süreçlerine de yer verilecektir. Uluslararası düzeyde ise Secondary School Admission Test (SSAT) bu sınavlar arasında öne çıkmaktadır. Buna ek olarak Avrupa’da lise eğitimi almak isteyenler ile ABD’de lise eğitimi almak isteyen kişiler için farklı sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir.
Uluslararası ortaöğretim sınavlarına katılım sağlayarak başarı elde eden öğrencilerin ilgili eğitim kurumlarında öğrenim görme avantajları sağlanmaktadır. Öte yandan IELTS veya TOFL gibi daha akademik yabancı dil bilgisini ölçen sınavların yanı sıra kurumlar tarafından da kendi bünyesinde özel sınavlar yapılabilir ve koşullar aranabilir.
Kimler Yurtdışında Lise Okuyabilirler?
Yurtdışında ücretsiz lise okumak için sınavlar ile öğrencilerin başvurularını gerçekleştirmeleri mümkündür. Ulusal veya uluslararası gerçekleştirilen söz konusu sınavlara katılarak öğrencilerin yurtdışında lise eğitimi almaları mümkündür.
Yurtdışında faaliyet gösteren bazı liseler tarafından ayrıca sınav şartı aranmadan da eğitim olanakları sadece başarılı ve yetenekli öğrencilere sunulmaktadır. Bu eğitim fırsatlarından yararlanarak yurtdışında lise eğitimi ve okumak için başvurularını gerçekleştiren öğrenciler, eğitim kurumları tarafından belirlenen şartları sağlamları ile eğitim alabilecektir. Ortaokul derecelerine ve akademik başarılarına göre lise çağına gelen tüm öğrencilerin ilgili sınavlara girerek veya belirlenen şartları sağlayarak yurt dışında lise eğitimi alması mümkündür.
Yurtdışında Ücretsiz Lise Nasıl Okunur?
Yurtdışında ücretsiz lise okumak için çeşitli burs programlarına katılım sağlanması mümkündür. Bu programları tercih etmeden önce program kapsamının neler olduğunun incelenmesi son derece önemlidir. Bazı değişim programları sayesinde MEB bünyesinde veya mevcut eğitim kurumunuzun sponsorluğunda da yurtdışında lise eğitimi almanız mümkündür.
Ücretsiz bir şekilde yurtdışında ne tür programlara katılım sağlayarak eğitim alınabileceğine dair detayları uzman bir yurtdışı lise eğitim danışmanlık ekibi ile çalışarak öğrenmek mümkündür. Tüm yurt dışı eğitim planlamasının uzmanlar tarafından yapılması eğitim sürecinin verimli ve en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda öğrencilerin lise eğitimi için tercih edecekleri ülke seçimlerini bile dikkatli bir şekilde yapmaları gerekmektedir.
Yurtdışında Lise Okuma Şartları Nelerdir?
Yurtdışında lise okuma koşulları birçok yönden farklılık gösterecektir. Öğrenci profiline ve taleplerine uygun şekilde gerçekleştirilecek yurtdışı eğitim danışmanlık hizmeti kapsamında en iyi seçenekler bir arada sunulabilir. Bu kapsamda öğrencilerin yurt dışında iyi bir eğitim planlaması yapmaları sağlanacaktır.
Yurtdışında lise okumak isteyen öğrencilerde aranacak başlıca şartlar şunlardır:
- Eğitim dilinde yeterli seviyeye sahip olmak,
- Okul başarı puanları ve yeteneklerin yeterli olması,
- İlgili ulusal – uluslararası sınavlardan başarılı olmak,
- Yurt dışında yaşama adapte olabilme vb.
Ülkelere ve eğitim kurumlarına göre yurt dışında lise okumak isteyen öğrencilerde farklı şartlar aranacaktır. Bu şartların karşılanması ile tüm öğrencilerin yurt dışında lise eğitimi için doğru bir kariyer planlaması yapması mümkündür.
Yurtdışında Hangi Ülkelerde Lise Okunabilir?
Hangi ülkede lise okunur sorusuna birçok farklı yanıt verilmektedir. Bu yanıtların farklılık göstermesinde temel unsur ise tercih edilecek okulun devlet mi, özel mi olduğunun dışında daha birçok farklı unsur yer almaktadır. Avrupa Türk öğrencilerin en sık tercih ettiği bölgeler arasında öne çıkmaktadır. Almanya, Fransa, İspanya, Finlandiya gibi ülkeler ilk sırada yer alacaktır. ABD ve Kanada ise lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin yine ağırlıklı olarak tercih ettikleri ülkeler arasında yer almaktadır. Uzman bir yurtdışı eğitim danışmanlık hizmeti alarak bu tür sorulara en doğru yanıtların verilmesi gerekecektir.
Yurtdışı Lise Eğitim ve Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?
Yurt dışı lise öğrenci değişim programları arasında birçok farklı program yer almaktadır. Yurtdışı öğrenci değişim programları kapsamında Erasmus üniversite öğrencileri için öne çıkan programlar arasında yer almaktadır. Lise öğrencileri ise yine benzer uygulamalar ile MEB bünyesinde yer alan programlara katılarak lise öğreniminin bir kısmını veya tamamını yurtdışındaki okullarda tamamlaması mümkündür.
Yaygın olarak lise ve üniversiteye hazırlık eğitimleri için tercih edilen programlardan bazıları ise kısaca şunlardır:
- Advanced Placement (AD)
- Abitur
- Matura
- French Baccalaureate vb.
Yurtdışında eğitim planlaması yapmak isteyenlerin tercih edecekleri ülkelere göre farklı eğitim programlarından yararlanmaları mümkündür. Yurt dışı lise eğitimi ve okumak için tercih edeceğiniz eğitim programına göre farklı şartlar aranacağı için öğrencilerin kendi hedeflerine göre uygun olanları seçmeleri önerilmektedir.