İngilizce Öğrenmenin En İyi Yolları ve Teknikleri

İngilizceyi hızlı bir şekilde geliştirmek için ne yapılmalı? veya İngilizceyi evde öğrenmenin yolları var mı? İngilizceyi en hızlı şekilde öğrenmenizi sağlayacak tüm yollar ve teknikler burada. Tüm bu İngilizce öğrenme yolları hızlı bir şekilde akıcı konuşmanıza, dinlemenize, okumanıza ve yazmanıza yardımcı olacak.

Şimdi başla!

İngilizce öğrenmeye başlamak için asla çok genç veya çok yaşlı değilsiniz. Öğrenmemek için bahane üretmeyin. Ne için bekliyorsun?

Hata yapmaktan korkma

İngilizce öğrenirken kendine güven. İnsanlar hatalarınızı ancak onları yaptığınızda ve duyduklarında düzeltebilirler.

Kendini İngilizce ile kuşat ve kullan

Kendinizi pasif bir şekilde öğrenebileceğiniz tamamen İngilizce konuşulan bir ortam oluşturun. Öğrenmenin en iyi yolları dinlemek ve konuşmaktır. Mümkün olan her fırsatta İngilizceyi kullanın. Bu kadar basit!

Kendi öğrenme rutinini oluştur

Her gün İngilizce pratik yap ve rutin oluştur. Kendinize bir İngilizce çalışma planı yapın. Haftada ne kadar zaman harcayacağınıza karar verin ve buna bağlı kalın.

Çevrenizdeki kişilere çalışma planından bahset

Çevrenizdeki kişilerin sizi İngilizce çalışmaya zorlamalarını ve desteklemelerini sağlayın. Ayrıca sizi bölmelerine izin vermeyin.

Akıcılık için 4 temel dil becerisini uygula

Okuma (reading), yazma (writing), konuşma (speaking) ve dinleme (listening). İngilizce akıcılığınızı geliştirmeniz için hepsinin üzerinde çalışmanız gerekiyor.

Büyük resme odaklanın

Sırf bir sınav için veya okul için çalışmayın. İyi derecede bir İngilizceniz olduğunda neler yapabilirsiniz? Yaşam kaliteniz nasıl artacak? Nasıl fırsatlar sizi bekliyor? Büyük düşünün.

Senin için en etkili öğrenme yöntemini bul

Geçmişte sizin için hangi yöntemlerin başarılı olduğunu düşünün ve onlara bağlı kalın. Ezberleme, okuma, konuşma, özetleme, dizi/film izleme, podcast dinleme veya diğer yöntemler. En iyi nasıl çalıştığınızı öğrenin. Tek başınıza veya bir grupla sessiz bir yerde İngilizce çalışmak olabilir.

Kısa vadeli bir hedef belirle

Her bir kısa vadeli İngilizce gelişim hedefinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin ve uzun vadeli hedefinize adım adım yaklaşın.

Uzun vadeli bir hedef belirle

İngilizceyi akıcı bir şekilde öğrenmek için kısa vadeli hedeflerin yeterli olmadığını ve dil öğrenme sürecinin asla bitmediğini unutmayın. Kısa vadeli hedeflerinizi uzun vadeli hedeflerinize göre belirleyin ve çalışmaya odaklanın.

İngilizce Öğrenmenin En İyi Yolları ve Teknikleri

Bir test için kelime listeleri ezberle. Listeleri ezberlemek İngilizce yeni kelimeler öğrenmenin en yaygın yollarından biridir. Ama unutmayın. bu sadece kısa dönemli çalışma için iyi bir alıştırmadır çünkü çoğu zaman bir test için öğrendiğiniz bilgileri aklında tutmazsınız.

Vücut saatini kullan ve senin için en uygun öğrenme saatini bul. Yeni bir şeyler öğrenme için sabah insanı değilseniz, öğleden sonra, öğleden sonra sizin için uygun değilse akşam çalışın.

Öğrendiğin kelimeleri tek başına kullanma. Kelimeyi tek başına kullanmak yerine o kelimeyi kullanarak daha önce kurduğnuuz örnek bir cümleyi hatırlamaya çalışırsanız kelimeleri hatırlamayı daha kolaylaştıracaksınız ve kalıcı bir şekilde öğreneceksiniz.

Bir not defteri kullan. Notlarınızı İngilizce cümleler içinde kullanın ve konuşurken en az 3 kez söylemeye çalışın.

Bir test yapmayı planla. Bir hedef için İngilizce çalışmanız ve öğrenmeniz gerektiğinde daha çok çalıştığınızı ve öğrendiğinizi göreceksiniz.

Daha fazla öğrenmek isteyeceğin bir eğlenceli ortam oluştur. Mecbur olduğunuz için değil öğrenmek isteyeceğiniz bir eğlenceli atmosfer yaratın. Daha fazlasını öğreneceksin çünkü bunu gerçekten istediğin ve dil öğrenirken eğlendiğiniz bir ortamın var. İngilizce öğrenmenin tadını çıkar. Eğlenirken daha fazlasını öğreniyoruz.

Yardım al. Bir şeyi anlamadıysan birine sormalısın. Öğretmeninizden, sınıf arkadaşlarınızdan veya İngilizce öğrenen arkadaşlarınızdan, diğer insanlardan yardım isteyin.

Tekrar, Tekrar, Tekrar. Dil öğrenme sürecinizde geçmişte üzerinde çalıştığınız şeyleri gözden geçirmek için zaman ayırdığınızdan emin olun.

Acele etme. İngilizce'de bir seviye atlamak için acele etmeyin. Şu anda bulunduğunuz seviyeye konsantre olun ve sıkı çalışın.

Ara ver. İngilizce ders çalışırken 1 saatten fazla kendi başınıza çalışmak iyi bir fikir değildir. Düzenli molalar verin, biraz temiz hava alın ve tekrar çalışmaya devam edin.

Vazgeçme. Her zaman İngilizce öğrenme sürecinden Pozitif kal! Bazen yeterince hızlı öğrenmediğinizi hissedeceksiniz. Emin ol herkes böyle hissediyor, merak etmeyin. Sonunda hedefinize varacaksın.

Video izle. TV yerine İngilizce videolar izlemeyi tercih edin. İlk seferde kaçırmış olabileceğiniz İngilizce konuşmaları yakalamak için tekrar tekrar izleyebilmeniz her zaman iyidir. TV izlemek size sadece bir şeyi ilk seferde doğru duyma şansı verir. Bu, ileri düzey İngilizce öğrenenler için daha iyidir.

Seviyene uygun kitapları oku. Bu kitaplar özellikle sizin İngilizce seviyenize uygun olacağı ve bir çok şeyi anlayabileceğiniz için bütün bir kitabı okuyun ve bitirin. Bunu yapabilirsin! Sonrasında harika hissedeceksiniz. Çocuk kitapları daha kolay kelimelere sahiptir ve yeni başlayanlarlar için iyi bir alternatiftir.

Gazete ve haberleri oku. İngilizce gazete ve haberleri okumak pasif cümle yapılarını bulmak için iyi bir yerdir. Bir makaleyi okuyun ve pasif cümleleri bulabilecek misiniz bir bakın.

Önce genel bağlamı anla. İngilizce her kelimeyi anlama konusunda endişelenmeyin. Bir cümlede veya konuşmada anlamadığınız bir kelime için etrafındaki diğer kelimelere odaklanın. Size ipucu verecekler. İlk başta genel olarak anlatılmak istene odaklanın. Bağlamdan anlatılmak istenileni tahmin etmeye çalışın. Sonra geri dönün ve tekrar edin, yeni şeyler öğrenmeye çalışın.

Kök kelimeleri öğren. Bir kök kelimenin anlamını bildiğiniz zaman İngilizcede birçok sözcüğün anlamını bilebilirsin. Örneğin; psych (Zihin) => psychology (Zihin Bilimi), struc (İnşa) => structure (Küçük parçalardan oluşan karmaşık yapı), mega (Büyük, geniş) => megaphone (sesi yükseltmek için kullanılan büyük bir cihaz).

Bir kelimenin tüm biçimlerini öğren. Yeni bir İngilizce kelime öğrendiğinizde diğer tüm biçimlerini düşünün. Örnegin; beautiful (adjective), beauty (noun), beautifully (adverb).

Ekleri öğren. İngilizce Ön ekleri (dis-, un-, re-) ve son ekleri (-ly, -ment, -ful) öğrenin, bunlar kelimelerin anlamlarını anlamanıza ve kelime dağarcığınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Kelime vurgularını öğren. İngilizce bazı dillerin aksine kelime vurgusu kullanır. Öğrendiğiniz yeni kelimeler için heceleri sayın ve vurgunun nerede olduğunu bulun. Örneğin; iki heceli fiillerde ikinci hecede (beGIN) vurgu vardır. 2 heceli isimler (TEAcher) ve sıfatlar (HAPpy) ilkini vurgular.

Sözlük kullanmayı bırak. İngilizce öğrenmeye başladığınız belirli bir seviyeden sonra kendi dilinizden İngilizceye veya İngilizce'den Türkçe'ye çevirmeyin ve iki dilli sözlükleri kullanmayı bırakın. Akıcılığınızı geliştirmek için İngilizce düşünün ve kendinizle konuşun ama toplu taşıma araçlarında değil, aksi halde insanlar senin delirdiğini düşünebilir! İşin hala çok başındaysanız ve hala sözlük kullanmaya ihtiyaç duyuyorsanız İngilizce Türkçe Çeviri için Kullanabileceğiniz En İyi Sözlükler yazımızı kontrol edebilirsiniz.

Sözlük kullan. Tamamen ingilizce bir sözlük kullanın. Çünkü bu çeviri yapmak yerine İngilizce düşünmeye devam etmenize yardımcı olacaktır. İngilizce/İngilizce sözlük korkutucu görünüyorsa, seviyenizdeki İngilizce öğrenciler için öğrenci sözlükleri vardır bunları kullanmayı deneyebilirsin.

Sözlüklere fazla güvenme. İngilizce sözlüğünüz bir yardımcı olmalı, ana öğretmeniniz değil. Her zaman doğrudan sözlüğünüze gitmek yerine kelimelerin anlamlarını tahmin etmeye çalışın.

Sadece kitaplar ile öğrenme. İngilizceyi sadece kitaptan öğrenemezsiniz. Araba kullanmak gibi, ancak yaparak ve kullanarak daha iyi öğrenebilirsiniz. Yeni bir dili öğrenmenin en doğal yolu konuşmaktır.

Yazma alışkanlığı kazan. Bir İngilizce günlük tutabilirsiniz. Günde birkaç cümle yazarak başlayın ve ardından daha fazla yazma alışkanlığı edinin veya akadaşlarınız veya diğer İngilizce öğrenen kişiler ile mutlaka mesajlaşın ve e-postalar gönderin. Peki, neden çevrimiçi bir İngilizce blog başlatıp yazılarınızı tüm dünyayla paylaşmıyorsunuz? İlk başta daha iyi bir İngilizce ile yazmak için dilbilgisi veya imla konusunda endişelenmeyin. Daha sonra yapıyı düşünün ve parçanızı iyi bir dilbilgisi ve imla kullanarak tekrar yazın veya düzenleyin. Son olarak ise baştan sona okuyun veya hataları kontrol etmesi için başka birine verin ve geri bildirimini alın.

Noktalama işaretlerine dikkat et. Aktarmaya çalıştığın şeyi tamamen değiştirebileceğinden yazarken noktalama işaretlerine dikkat et. Şu iki cümle arasındaki anlam farkına bakın: "A woman without her man is nothing" ve "A woman without her, man is nothing".

Şarkı söyle. Dünyaya güzel sesini göster! İngilizce şarkılar öğrenin ve akıcılığı ve tonlamayı geliştirmek için onlarla birlikte şarkı söyleyin.

Yeni bir mektup arkadaş bul. İngilizce yazışma arkadaşı edinin veya sohbet odalarını, forumları ve İngilizce topluluk sitelerini kullanın. Mesela burası, lingobu.com neden olmasın? Biriyle İngilizce konuşamıyorsanız sonraki en iyi şeydir yazmışmaktır.

Pasif dinleme yap. Evinizde İngilizce bir radyo, tv veya müzik açık olsun. Aktif olarak dinlemeseniz bile kulaklarınızı eğitmeye devam edeceksiniz.

Dikte et. Herhangi bir ingilizce konuşmayı dinleyin ve duyduklarınızı yazın. Bunun için en iyi pratik yapabileceğiniz yer ise Coach Shane tarafından hazırlanan Daily Dictation youtube kanalı burada.

Sesinizi kayıt edin. Kimse kendi sesini duymaktan hoşlanmaz ama cesur ol ve dene! İngilizce konuşmalarınızı kaydedin. Sonrasında telaffuzunuzu ve tonlamanızı dinleyin. Sorunlu alanlarınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.

Derin bir nefes al. Konuşurken gerginleşirseniz, bir şey söylemeden önce derin bir nefes alın. Rahatladığınızda daha iyi konuşacaksınız. Düşüncelerinizi toplayın. Ne söyleyeceğinizi düşünmek için bir saniye ayırın. Dilbilgisini biliyorsun ama belki konuşurken doğru kullanmıyorsun.

Geçmişe bak. Geçmişte İngilizce öğrenmek için kullandığınız şeylere bakarak kendinizi motive edin. Şimdi size ne kadar kolay göründüklerine şaşıracaksınız! Tebrikler, seviyeniz artıyor!

Erteleme! Diğer bir çok şeyde olduğu gibi İngilizce öğrenmeyi erteleme başarılı olmanızı engelleyebilir. Ertelemenin kötü alışkanlık olduğunu unutma!

Seviyene uygun kaynakları kullan. Çok zor veya çok kolay İngilizce metinler veya dinleme alıştırmaları kullanmayın. Sizi zorlayan ama hayal kırıklığına uğratmayan mataryalleri kullanın.

Aksanını dert etmeyi bırak. Aksanınızı mükemmelleştirme konusunda endişelenmeyin. Aksanınızı korumak kültürel kimliğinizin önemli bir parçasıdır. Anadili İngilizce olan kişiler, aksanlı İngilizce konuşulanları duymaktan hoşnut ve mutlu olacaklar. Birçok İngilizce aksan var. İngiliz, Amerikan, Güney Afrika, Kanada vb. Bunların hiçbiri yanlış veya önemli değil. İngilizce İngilizcedir.

Aksanlar arasındaki farkın farkında ol. Amerikan ve İngiliz İngilizcesindeki farklılıkların farkında olun ve kelimelerinizi buna göre kullanın. Örneğin: Elevator (ABD) / Lift (İngiliz).

Deyimsel fiilleri (Phrasal Verbs) öğren. İngilizce'de yüzlerce var ve bunlar yaygın olarak kullanılıyor. Anlamlarına ne kadar çok odaklanırsanız yenilerinin anlamını o kadar çok tahmin edebilirsiniz.

Sezgilerini kullan. İçgüdülerinizle hareket edin. İngilizcede ilk tahminlerinizin ne sıklıkla doğru gördükçe şaşıracaksınız. Daha önce de söylediğimiz gibi, kendinize güvenin.

İngilizce konuşmaları başlatan kişi olun. Konuşmaları ilerletmeye çalışın ve dinleme sözcükleri kullanın (really?, go on, what happened then?) Başkalarının sizinle konuşmasını beklemeyin.

Sadece İngilizce kelimeleri öğrenmek yeterli değil. Bir papağana İngilizce kelimeler öğretebilirsin ama bu onun İngilizce konuşabileceği anlamına gelmez! Yine de gramer bilgisine sahip olmanız gerekir.

Düzensiz fiilleri (Irregular Verbs) öğren. İngilizcede birçok düzensiz fiil vardır. Onlara kendinizi alıştırmalısınız ve öğrenmelisiniz.

Kötü bir İngilizce test puanına takılı kalma. Kötü bir test puanın motivasyonunu düşürmesine izin verme. Bazı insanlar bir İngilizce sınavını geçme becerisine sahiptir ancak İngilizce iletişim kurmakta iyi olmayabilirler. Rahat bir şekilde İngilizce konuşabiliyorsan testleri düşünmen gereksiz olabilir.

İngilizce seviyen ilerledikçe onu iyileştirmenin daha zor olduğunu unutma. Genellikle en hızlı ilerleme İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlarda gerçekleşir. Seviyeniz ilerledikçe artık öğrenmediğinizi düşünmeyin, bu sadece daha az fark edilir bir ilerleme olduğunu gösterir.

İngilizce Argo (Slang) kelimeleri öğrenin. İngilizcenizin konuştuğunuz duruma uygun olduğundan emin olun. Arkadaşlarla argo kullanmakta sorun yok ama iş toplantısında değil. Öğrendiğiniz kelimeleri ve cümleleri hangi durumda kullanmanın uygun olduğuna karar verin.

Deyimleri (Idioms) kullanın. İngilizce deyimleri (idioms) ezberlemek zor olabilir ancak kullanımı çok eğlencelidir ve İngilizcenizi daha renkli hale getireceklerdir.

Konuşurken kelimeleri birbirine bağlamayı öğren. İngilizce konuşurken genellikle kelimeleri birbirine bağlarız, böylece iki kelime tek bir kelime gibi gelebilir. Basitçe söylemek gerekirse, ünsüz bir sesle biten kelimeleri sesli harfle başlayan kelimelere bağlarız (ünsüz > sesli harf). Sesli harfle biten kelimeleri sesli harfle başlayan kelimelere bağlarız (sesli harf > sesli harf). Dinlemenizi ve telaffuzunuzu geliştirmek için bunları uygulayın.

Güçlü ve zayıf noktalarınızı düşünün. İngilizcenizi geliştirmek istediğiniz alanları yazın ve geliştirmek için çalışın. Elbette güçlü noktalarınızı göz ardı etmeyin. Ne kadar iyi yaptığınız için kendinizi tebrik edin!

Hayal edin. İngilizce akıcılık için hayal gücünüzü kullanın. Bir restorana gitmeden önce garsonun size ne söyleyebileceğini düşünün ve ona nasıl cevaplar vereceğiniz düşünün.

Yurtdışına seyahet edin veya bir ingilizce dil eğitimi alın. İngilizce konuşulan bir ülkede bir süre yaşayın veya bir İngilizce kursuna gidin. Yurtdışında okuyorsanız, sadece kendi ülkenizden insanlarla değil diğer ülkelerden insanlarla bir araya gelin. Yurtdışında kendi ülkenizden insanlarla ortak bir evde yaşamanız iyi bir fikir değil. Diğer milletlerden insanlarla zaman geçirerek daha kültürel bir dil öğrenme deneyimi yaşayın.

Yurtdışında bir iş bulmaya veya staj yapmayı düşün. Yurtdışında İngilizce konuşulan bir ortamda iş bulmayı veya staj yapmayı düşündünüz mü?

Aynı şeyi söylemenin farklı yollarını keşfedin. Temel düzeyde İngilizceniz olduğunda aynı şeyleri söylemenin farklı yollarını öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bu İngilizcenizi dinleyici için daha ilginç hale getirir ve temel bilgileri zaten bildiğiniz için sizin için çok zor olmayacaktır.

İngilizce derse hazır bir şekilde katılın. Bir İngilizce kursu alıyorsanız derse hazır bir şeklide sınıfa katılın. Dersten birkaç dakika önce son dersinizi gözden geçirin ve katılacağınız dersin konusunu biliyorsanız mutlaka ön hazırlık yapın. Bunu yapmak hafızanızı tazeleyecek ve derse ısınacaksınız.

İngilizcenin tamamını öğrenemezsin. Hiç kimse İngilizcenin tamamını öğrenemez. Denemek ve başlamak için endişelenmenize gerek yok. Hemen şimdi yeni bir şeyler öğrenmeye devam et.